Open top menu
četvrtak, 27. ožujka 2014.

Hrskava korica, gust hleb od kojeg vam je dovoljno jedno parče da se zasitite (ali nastavite dalje jer uživate u njegovom ukusu)…podseća na neka davna, ali ne i zaboravljena vremena, na bake i detinjstvo, miris svežeg hleba tek izvadjenog iz peći.

Uz dužno poštovanje prema pekarama i njihovom ukusnom hlebu, zanimljivo je da u onoliko velikoj vekni, jedva da ima 400 gr hleba. A kada ga sečemo, potrebno ga je rukama razvlačiti da se vrati u normalu, pošto je toliko naduvan. Opet kažem – uz dužno poštovanje i bez želje da vredjam, ali to je činjenica. Ima, naravno, i drugačijih vrsta…ali ih onda sa nekim fensi nazivima prodaju po duplo većim cenama.

Mi vam donosimo i recept: !


Sastojci:

420 g Pšeničnog glatkog brašna tip 550
1/4 žličice instant kvasca
1 žličica soli
350 ml vode


Priprema:

1
Brašno pomiješajte s kvascem i soli. Dodajte vodu i električnom miješalicom umijesite mekano tijesto.
2
Tijesto u zdjeli pokrijte i ostavite da odstoji 12 do 16 sati (ili preko noći). Tijesto za to vrijeme naraste i jako je mekano.
3
Radnu površinu dobro pospite brašnom i istresite tijesto. Tijesto pobrašnite (i ruke) te ga rukama rastanjite. Preklopite svaku stranu prema sredini (kao da radite kuvertu za pismo).
4
Pospite kuhinjsku krpu s dosta brašna, pa prebacite na nju kruščić tako da je strana s preklopom dolje, a glatko prema gore. Pospite obilno brašnom i ostavite stajati zamotano u krpi 1-2 sata.
5
Za to vrijeme zagrijte pećnicu na 230 °C. Pri tome u njoj zagrijte i keramičku (ili vatrostalnu) posudu s poklopcem u kojoj će se peći kruh.
6
Posudu pažljivo izvadite iz pećnice i u nju prebacite kruščić (s preklopom prema gore, a glatko dolje). Posudu nije potrebno mastiti, jer se kruh neće zalijepiti.
7
Posudu poklopite i ostavite u pećnici peći oko 30 minuta. Zatim skinite poklopac i pecite još 20 minuta.
8
Pečeni kruh pokrijte krpom i ostavite da se ohladi.
Posluživanje
Ovaj fini kruh hrskave korice poslužite uz neki namaz, povrtno ili mesno varivo ili glavno jelo.
Savjet
DODATAK za one koji žele ispeći kruh od dvostruke mjere:
1. savjetujem da stavite malo manje vode (recimo 650 ml)
2. nakon što se tijesto diglo prvi put i oblikovali ste kruščić, zamotali ga u krpu, stavite sve skupa u zdjelu ili košaricu.
3. nakon što se diglo i drugi put (oko 2 sata) prebacite tijesto u posudu za pečenje tako što ćete jednostavno istresti iz zdjele, naravno tako da strana koja je bila gore tijekom dizanja bude okrenuta dolje tijekom pečenja. Ovo će vam olakšati postupak, inače će vam tijesto bježati na sve strane.
4. naravno morate produžiti i pečenje: ja sam ga pekla oko 40 minuta pokrivenog (korica je bila svijetlo smeđe boje), a onda sam ga pekla još oko 20 minuta otkrivenog.

Ispečeni je kruh bio težak 1,2 kg.
Napomena
Kako Bittman kaže u svom članku, inovacija kod ovog kruha nije u samom načinu (ne)miješenja (veliki postotak vode i duga prirodna fermentacija tijekom koje se razvijaju molekule glutena), već u načinu pečenja. Pečenjem u poklopljenoj posudi stvara se potrebna vlaga da bi se dobila ona krckava korica (profesionalne pekare koriste pećnice u koje se ubrizgava vodena para radi istog rezultata).


Odlučite li ga pripremiti, ne žurite, naoružajte se strpljenjem, pustite da vrijeme radi za vas i rezultat će vas iznenaditi.
Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian