Open top menu
utorak, 1. travnja 2014.


Odavno nešto jednostavnije napravila nisam. Kolač je sam po sebi osvježavjući.Tako da se umjesto sladoleda kad vam padne na pamet ,rahat može uzeti komad Jogurtine .
Struktura kreme takodjer lagana ,onako pjenasto prozračna, s podlogom od keksa, daje divan rezultat ljetnjeg kolača.

Potrebno:
-300 gr.keksa (može po želji,mada ja najcešce koristim najjevtiniju varijantu,petit beure)
- 200 ml soka od višnje ili jagode 
-3 velike kašike šećera u prahu
- 1 ipo kesica želatine ,najviše 2 ..(1 kesica iznosi 7 gr i dovoljna je za pola litre bilo koje tekucine (ovu koju ja koristim je govedjeg porijekla i u obliku je granula/sitne male loptice,što ne mora znaciti da se baš ta mora koristiti.I to je po vašem izboru)
- 1 kesica crvenog žele preliva za torte
-150 gr.margarina
-200 gr šećera
-500 ml obicnog jogurta-može cvrsti i ne mora,ali je najbolji onaj voćni,nebitno koji..t.j.po izboru
-400ml slatkog vrhnja za šlag (Meggle u tetrapaku je najljepši od svih koje sam isprobala)
-1 vanilin šećer
- 200 gr voća (može jagode ili višnje ili borovnice ili ..po izboru)Ja sam stavila višnje
(Ova varijanta s voćem se koristi jedino ako je jogurt onaj obicni,znaci nije vocni.A ako se koristi voćni jogurt onda nema potrebe za dodavanjem voća.Znači voce nam u principu koristi kako bi smo napravili domaci vocni jogurt,koji ce nam koristiti kao glavna krema u kolaču.



Priprema:
Prvo pripremiti podlogu..
-Keks samljeti,dodati mu šećer u prahu ,istopljeni margarin ,promiješati te dodati i sok od višnje/jagode
-Zamijesiti smjesu koja mora biti kompaktna da se može raditi s njom.Znaci ne smije biti rastresita i suha,a ni gnjecava.
-Smjesu od keksa istresti u kalup za torte s pek papirom,(ili manju tepsijicu)Dobro izravnati lagano pritišcuci kašikom
-Ostaviti po strani dok se ne pripremi krema..

Priprema kreme:
- Jogurt,ocišceno oprano voce i šecer staviti u blender, i sve dobro izmiješati -I eto,napravili smo vocni jogurt :)
- Od slatkog vrhnja napraviti šlag,i pomiješati s jogurtom (to se može raditi mikserom)
- Želatinu takodjer napraviti prema uputi na kesici,ali evo ja cu i to potanko objasniti jer cesto dodje do grešaka upravo kad se priprema ovaj dio,a on je maltene najbitniji jer nam služi kao 'držac kreme'

Priprema želatine:
- 1 kesica želatine se potapa u 4 kašike (za supu) hladne vode.A pošto je u ovom receptu rijec o dvije kesice,onda dodamo 8 kašika vode i 2 želatine
-Pustiti da nabubri 3 do 4 min
-Istresti u manju šerpicu ili dzezvicu i staviti na laganu vatru da se istopi,pritom se mora konstantno miješati da se ne slijepi za dno.Cuvati da želatina ne provri nego samo da se lagano istopi i izjednaci.Sve skupa traje možda minut, dva.
-Kad su se nabubrene granule pretvorile u tecnost izmaci želatin s vatre i opet miješati kašikom da se na sekund dva prohladi.
-Takvu želatinu postepeno dodavati u smjesu s jogurtom i mikserom mutiti na najvecoj brzini dok se skroz sastojci ne ujednace.I to traje 2,3 min.
- Gotovu kremu istresti u kalup na keks ,pokriti odozgor i staviti u frižider najmanje na tri sahata da se krema stisne
- Kad se krema stvrdnula,preliti je sa prethodno pripremljenim prelivom za torte.(ima uputa na poledjini kesice)
Ostaviti u frižider još neko vrijeme da se i preljev stisne.Služiti hladno.Prijatno:)

Izvor: http://super-recepti.blogspot.com/

Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian