Open top menu
subota, 5. travnja 2014.


Sastojci

Kolac:
 Po potrebi puter da se podmaze kalup 
 2 narandze 
 3 komada jaja 
 150 gr sitnog secera (caster/fine sugar)
  300 gr mlevenih badema 
 1 kasicica praska za pecivo

Sirup od narandze
 1 narandza  
100 gr secera

Priprema:

1
Oprati narandze pa ih staviti u serpicu, napunioti hladnom vodom, pustiti da provri, pa smanjiti temperaturu i kuvati 15 minuta, ocediti ih pa ponovo napuniti serpicu sa hladnom vodom i opet pustiti da provri, smanjiti temperaturu i opet kuvati 15 minuta, (ovo ce smanjiti gorcinu narandzine kore)ponovo ocediti, pa ih ispirati pod mlazom hladne vode.
2
Narandzu iseci na komade, ocistiti ako ima koja semenka, pa staviti sve u multipraktik pa samleti sve zajedno.
3
Jaja mutiti sa secerom dok ne pobele, vrlo nezno, sa spatulom, umesati mleveni badem, prasak za pecivo i samlevene narandze.Sve to sjediniti i sipati u podmazan kalup za tortu, velicine 22cm i peci oko sat vremena u prethodno zagrejanoj rerni na 170*C.
4
Sirup od narandze:
5
Narandzu oprati pa oguliti “rezanca” (zest) sa narandze, ako nemate tu spravicu, sa spravicom za ljustenje krompira ili sargarepe, oguliti narandzinu koru, pa sa malim nozes skinuti onaj beli deo sa unutrasnje korice i iseci na tanke “rezance”. koje cete prokuvati u malo vode, 5 minuta, ocediti.
6
Iscediti sok iz narandze staviti u serpicu, dodati secer i kuvati dok vam, ne pocne da se zgusnjava, pomeriti sa vatre, dodati “rezance” od narandze, i sve promesati.
7
Gotov kolac, prevrnuti na tacnu, izbosti stapicem pa sipati sirup preko rupica, da se kolac natopi sa narandzinim sirupom.
8
Ostaviti da se ohladi, pa posluziti.

Izvor: http://www.coolinarika.com/
Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian