Open top menu
srijeda, 2. travnja 2014.


Sodu bikarbonu sigurno već imate u kuhinjskom ormariću i koristite je povremeno za kolače, palačinke ili kao prvu pomoć kod žgaravice ili kiseline.
Ali, ovaj magični prašak se može koristiti i kod mnogih drugih problema !
Soda bikarbona se najčešće koristi kao delotvorno sredstvo za neutralisanje želučane kiseline i s tim povezane smetnje. Kada se soda uzima oralno, deluje u organizmu izrazito dobro, pa je neki koriste i kao terapijsko sredstvo za postizanje alkalnog pH kako bi se izbegla preterana kiselost organizma, koja navodno vodi u bolesti.
No, to nije sve. Postoji mnogo načina na koje možete iskoristiti svestranost delovanja sode bikarbone iznutra, spolja i u domaćinstvu.
Evo nekih od njih…
* Uklanjanje ivera iz kože: Pomešajte pola kašike sode bikarbone s malo vode dok ne dobijete gustu pastu. Nanesite pastu na povređeno mesto tako da u potpunosti prekrije iver. Preko paste zalepite flaster i ostavite ga na koži 24 sata. Nakon tog vremena, iver bi trebalo biti već toliko izvan kože da ga se bez boli i problema možete otarasiti pincetom.
* Opekotine od sunca: Kašičicu sode bikarbone pomešajte sa šoljicom hladne vode, umočite čistu gazu u to i stavite na kožu. Osetićete olakšanje i osveženje.
* Prirodni dezodorans: Ako želite da izbegnete aluminijum i paraben iz konvencionalnih dezodoransa, jednostavno pomešajte prstohvat sode bikarbone s vodom i stavite ispod pazuha. Ili potražite recept za prirodni dezodorans koji sadrži sodu, kokosovo ulje i eterična ulja. Ova kombinacija sastojaka onemogućuje razvoj bakterija i  štiti od neugodnih mirisa.

* Osveživač daha: U 1dl vode pomešajte kašičicu sode bikarbone i kap eteričnog ulja čajevca, nekoliko puta promućkajte, ispljunite i tako efikasno neutrališite neugodan zadah.
* Nakon uboda komaraca: Ublažite nepodnošljiv svrab nanošenjem paste od sode bikarbone s malo vode ili ubod samo pospite sodom. U pastu možete dodati i kap eteričnog ulja lavande.
* Detoksikacijska kupka: Za opuštanje bolnih mišića i sjajan detoks tretman, dodajte u svoju kupku šoljicu sode bikarbone i šoljicu ekološkog jabukovog sirća. Ako vam je koža tela suva, dodaj smesi malo baznog ulja po izboru s par kapi omiljenog eteričnog ulja.

* Prirodni piling: Pomešajte kašiku sode sa kašikom meda te laganim kružnim pokretima istrljajte lice ili telo, pa isperite mlakom vodom. Vaša koža će biti sveža, glatka i lepo zategnuta.
* Dubinsko pranje kose: Ako često (i obilno) koristite proizvode za oblikovanje kose, ponekad šampon nije dovoljan da s vlasi sve temeljito ispere. Jednostavno posipite po dlanovima prah sode bikarbone prije utrljavanja šampona i vaša kosa će biti ‘škripavo čista’.


* Oporavak za umorne noge: Kad vašim nogama treba posebno osveženje, stavite ih u mlaku kupki s 2-3 kašike sode bikarbone. Kasnije ih „počastite“ pilingom od sode i meda.
* Prirodna pasta za zube: Napravite same prirodnu i delotvornu pastu za zube. U manjoj staklenoj posudi s poklopcem pomešajte ½ šoljice kokosovog ulja, 2-3 kašike sode bikarbone, 10 kapi eteričnog ulja mente ili cimeta. Idealno bi bilo da smesu držite na hladnom jer se kokosovo ulje pretvara u tečnost iznad 23°C. Smesu na četkicu nanosite kašičicom.

* Protiv neugodnih mirisa obuće: U cipele, patike i papuče posipite prah sode bikarbone i ostavi najmanje 15 min (ili još bolje, neka soda „odradi“ tokom noći). Istresite ili očetkajte višak praha. Neugodan miris će biti neutralisan.
* U domaćinstvu: Soda bikarbona je posebno efikasna kod rešavanja neugodnih mirisa, pa je možeš koristiti za otklanjanje neprijatnog mirisa:
- kante za smeće – posipite prah ispod vreće za smeće,
- mašine za pranje posuđa – umesto deterdženta, stavite dve kašike sode bikarbone i odaberite program s višom temperaturom – bez posuđa u mašini,
- frižidera – držite posudu sa sodom u njemu,
- odvodnih cevi – npr. umesto da bacite onu sodu iz frižidera nakon korišćenja, istresite je u odvod i pusti da neko vreme teče vruća voda,
- tepiha (obilno posipite sodu po tepihu i neka stoji najmanje pola sata, a poželjno je i i duže); na isti način možeš osvežiti i mesto na kom spava vaš kućni ljubimac.

Savet za kraj: Soda bikarbona je prirodni derivat soli, karakterističnog slankastog ukusa i postoji teoretska šansa da se kontaminira prilikom pakovanja, transporta i sl. Zato birajte proveren kvalitet sode bikarbone, kao i ostalih, za zdravlje korisnih derivata soli poput popularnog magnezijum hlorida.
Izvor: mogujatosama.rs
Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian