Splitska torta
Potrebni sastojci:
Biskvit:
10 dag smokava
10 dag datulja
8 dag badema
10 dag oraha
5 dag grožđica
2 žlice ruma
3,5 žlice oštrog brašna
9 bjelanjaka
malo soli
9 žlica šećera
Krema:
9 žumanjaka
9 žlica šećera
2 vanilin šećera
7 žlica gustina
9 dl mlijeka
25 dag maslaca
korica jedne naranče
Preljev:
2 žlice ruma
6 žlica soka od naranče
Dekoracija:
čokoladne mrvice za posipanje
Priprema:
Zagrijati pećnicu na 180 °C. Lim za pečenje veličine 35 x 40 cm obložiti papirom za pečenje. Pet dag grožđica namočiti u 2 žlice ruma. Ocijediti, a rum ostaviti za preljev biskvita. Smokve, datulje, badem, orahe i grožđice nasjeckati. Dodati brašno i dobro izmiješati.
Bjelanjke s malo soli čvrsto izraditi. Polako dodati šećer i miješati dok smjesa ne počne sjajiti. 1/3 čvrstih bjelanjaka dodati nasjeckanom voću i brašnu te ručno izmiješati. Zatim dodati ostatak bjelanjaka i povezati obje smjese. Tijesto izliti na lim, izravnati i peći 18 – 20 minuta. Kad je biskvit pečen, ostaviti oko 15 minuta u otvorenoj, ugašenoj pećnici. Hladan biskvit prerezati po dužini na tri jednaka dijela – trake i oprezno oštrim nožem odvojiti od papira.
Staviti da zakuha 8 dl mlijeka, a 9 žumanjaka izmiješati sa 9 žlica šećera, 2 vanilin šećera, 7 žlica gustina i 1 dl mlijeka. Kad mlijeko zakuha, skloniti sa štednjaka, umiješati smjesu sa žumanjcima te vratiti na štednjak i kuhati uz neprestano miješanje oko 5 minuta. Maslac pjenasto izmiješati, dodati mu vruću kremu neprestano miješajući. Na kraju dodati naribanu koricu jedne naranče.
Dvije žlice ruma (od namočenih grožđica) i 6 žlica narančinog soka izmiješati. Jednu traku biskvita preliti preljevom, namazati 1/3 kreme, zatim postupak ponoviti s preostalim biskvitom i kremom. Tortu namazati izvana kremom i posuti čokoladnim mrvicama. Ostaviti preko noći u hladnjaku.
Savjet: Može se praviti torta okruglog oblika ako se namirnice za biskvit podijele na tri dijela i ispeku 3 biskvita. Omjer i izbor suhog voća prilagoditi vlastitom ukusu.
(tportal.com)