Open top menu
utorak, 24. lipnja 2014.

 Za ovaj kolač u biti šlag i nije potreban, no ja sam ga stavila kako bi ga lakše ukrasila uskrsnim motivima i kako bi izgledao više kao torta. Tom ga analogijom možete poslužiti rezano kao tortu na tanke šnite ili pak kao kocke željene veličine. U svakom slučaju, ovo je kolač toliko fini i toliko osvježavajuć da ćete ga poželjeti praviti iz tjedna u tjedan ponovo :) No, ono što vam odmah moram reći je to da je ovo kolač s kojim ima dosta posla i u koji ide dosta sastojaka, stoga si svakako uzmite najmanje 2 sata za pripremu i cca. 60 kn (ovisno gdje kupujete sastojke). No vjerujte, isplati se svaki trud i svaka uložena kuna, jer je ovo doista neponovljiva kombinacija okusa i tekstura. Nešto što jednostavno morate probati ako volite kremaste kolače :)




POTREBNO:
Za biskvit:
  • 9 bjelanjaka
  • 15 žlica šećera
  • 12 žlica mljevenih oraha (ili lješnjaka)
  • 1 žlica brašna
  • 1/2 vrećice praška za pecivo
Za crvenu kremu:
  • 45 dag zamrznutih jagoda
  • 30 dag šećera
  • 1 dl vode
  • 2 praška za puding s okusom jagode
  • 1 želatina
  • 15 žlica vode
Za žutu kremu:
  • 9 žumanjaka
  • 15 dag šećera
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 3 žlice gustina
  • 3 žlice glatkog brašna
  • 1/2 l mlijeka
  • 20 dag margarina
Za čokoladni preljev:
  • 10 dag čokolade za kuhanje
  • 5 dag margarina + 6 žlica ulja
PRIPREMA:
  1. Za biskvit miksati bjelanjke dok ne budu čvrsti. Dodati tada šećer te ne kraju postepeno i kuhačom umiješati brašno, prašak za pecivo i orahe. Izliti u veliki lim od pećnice na papir za pečenje i peći na 180ºC 25 min. Pečeni biskvit iskrenuti, skinuti papir za pečenje i prerezati ga na pola. Ohladiti.
  2. Za crvenu kremu zakuhati vodu i šećer, dodati jagode i pustiti da prokuha i da se jagode otope do kraja. Raskašati ih kuhačom da ne budu prekrupne. Prašak za puding i želatinu pomiješati sa 15 žlica vode (bit će dosta ljepljivo i gusto) pa dodati u kipuću masu od jagoda. Kuhati dok se ne zgusne. Hladiti postepeno uz povremeno miješanje kako se ne bi stvorile korica na vrhu i komadići od želiranja.
  3. Za žutu kremu miksati žumanjke sa šećerom, vanilijom, gustinom i brašnom, dodati oko 1,5 dl mlijeka a ostalo mlijeko zakuhati. U zakuhalo mlijeko uliti smjesu od jaja i šećera i uz miješanje kuhati dok se ne zgusne. Pomognite si pritom mikserom jer tako krema neće imati grudice ;) U ohlađenu kremu dodati izmiksati margarin.
  4. Za čokoladni preljev otopiti čokoladu sa margarinom i uljem. Malo rashladiti.
  5. Na pladanj staviti jednu polovicu biskvita, premazati ga crvenom kremom, potom žutom kremom. Preko žute kreme ide tanki sloj čokoladnog preljeva (razmažite žlicom), pa sve skupa ponoviti. Na kraju šlag i dekoracija.
  6. Dobro rashladiti (najbolje preko noći) i uživati u svakom zalogaju :) Dobar tek!


http://recipeci.com/
Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian