Open top menu
utorak, 24. lipnja 2014.





POTREBNO:

Za biskvit:
6 jaja
15 dag brašna
15 dag šećera
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
1 žlica kakaoa
2 žlice tople vode
Za kremu:
0,5 l vode
4 žlice gustina
4 žlice šećera
2 vanilin šećera
500 ml vrhnja za šlag
I još:
1 staklenka višanja
2 dl soka od višanja (iz kompota)
1 kutija piškota (ja sam koristila Manner piškote jer su one dosta tanje od klasičnih piškota koje mi se u kolačima uvijek čine nekako predebele) + 3 dl mlijeka za namakanje piškota

PRIPREMA:

Biskvit:
Odvojiti bjelanjke i žumanjke.
Miksati žumanjke sa šećerom dok ne postanu pjenasti, postepeno dodavati brašno, kakao i prašak za pecivo.
Posebno umutiti čvrsti snijeg od bjelanjaka pa ih polako kuhačom umiješati u smjesu od žumanjaka i brašna.
Izliti u lim obložen papirom za pečenje (stranice nauljiti i posipati brašnom) pa peći u zagrijanoj pećnici na 175℃ 30 min.
Pečeni biskvit oprezno nožem odvojiti uz stjenke pa iskrenuti na rešetku za kolače. Odvojiti papir za pečenje i ohladiti biskvit. Ohlađen prerezati na pola i pokapati sokom od višanja.
Krema:
Razmutiti gustin i šećer sa vodom pa uz miješanje kuhati dok se ne zgusne. Primjetit ćete kako je smjesa postala želatinasta, gotovo prozirna.
Kuhanu kremu ohladiti pa u nju dodati čvrsto izmiksano vrhnje za šlag.

IZRADA:
biskvit natopljen sokom od višanja
krema
višnje
krema
piškote kratko namoćene u mlijeko sa malo ruma
krema
drugi dio biskvita natopljenog sokom od višanja
krema
Tortu premazati šlagom i ukrasiti po želji, dobru ju rashladiti i uživati u neponovljivo finom okusu :)
Pssst! Torta je najbolja ako odstoji preko noći u hladnjaku jer se tada svi sastojci najbolje prožmu i sjedine pa je lakše rezati. A odlična je i sa malo čokoladnog preljeva, kao što možete vidjeti na slici. ;)
Dobar tek!



Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian