Open top menu
utorak, 24. lipnja 2014.


Sastojci


4 kore lisnatog tijesta (2 pakovanja)
1 l šlaga
1 kg jagoda
FIL:
1 l mlijeka
25 dkg šećera
8 žlica gustina
2 žumanjka
2 vanilin šećera
250g margarina


 Inače Princeza tortu možete pretvoriti u kolač, tako što lisnato tijesto valjate u kocke prilagođavajući vašoj tepsiji, ostalo slažete kao što je opisano u receptu. Nakon pečenja tijesta možda ćete se zapitati zašto je tako tvrdo, ali nakon što složite tortu i malo odstoji, omekšat će bez problema. Princeza tortu možete praviti bez voća ili možete dodati neko drugo voće po želji. Ukus je ispao savršen, ali nisam bila zadovoljna sa strukturom kreme, tako da sam poradila na sastojcima i dobila kremu kakvu sam htjela. Ispričavam se što ste čekali na recept, jer sam vam ga obećala ranije. Voljela bi da isprobate ovaj recept, sigurno će vam se svidjeti. Obavezno napišite u komentarima kako vam je ispalo i naravno pitajte ako vam treba neko dodatno pojašnjenje.

PRIPREMA LISNATOG TIJESTA:
1. Nakon što ste se odlučili na kojoj tacni želite slagati tortu, uzmite komad papira na kojem ćete zacrtati obim tacne.


2. Zatim škarama režete unutrašnji dio kruga, koji ipak malo smanjite.

3. Lisnato tijesto tanko izvaljajte i prebacite u tepsiju na masni papir. Tek tada stavite pripremljeni papir i nožem izrežite krug. Bitno je ovo raditi u tepsiji, pred samo pečenje, zato što vam se tijesto razvući ako ga prvo isječete pa ga onda pokušate prebaciti u tepsiju.


4. Tijesto obavezno na gusto izbockajte vilicom, inače će se napiriti, što možete izbjeći.



5. Pecite na 200 stupnjeva kratko, dok lagano ne porumeni.
6. Tako ponovite još tri puta sa ostalim lisnatim tijestom da dobijete četiri komada.

7. Ostatak tijesta možete upotrijebiti za dekoraciju, ja sam utiskivala srca koja sam pekla i koristila za kraj.

PRIPREMA FILA:
1. Izmješati šećer, gustin, žumanjke, vanilin šećer sa malo mlijeka, a ostatak mlijeka stavite zakuhati.
2. U zakuhano mlijeko ubaciti smjesu i kuhati dok ne postane gusto.
3. Kada se ohladi, dodati izmućeni margarin i sjediniti.

OSTALO:
1. Jagode operite, odvojite peteljke i narežite na ploškice.


2. Izmutite šlag, bolje jednu polovinu pa drugu, bolje se izradi.

SLAGANJE:
1. Tijesto – fil – jagode – šlag
2. Tijesto – fil – jagode – šlag
3. Tijesto – fil – jagode – šlag
4. Tijesto – dekoracija može i ne mora (moje je ukrašeno šlagom i komadićima tijesta u obliku srca)

SAVJET:
1. Princeza tortu možete napraviti i kao kolač, samo što ćete tijesto ona valjati u veličini tepsije u kojoj planirate slagati kolač. Ako je potrebno sastojke možete povećati za recimo pola količine ili ćete od navedene količine tijesta napraviti tri umjesto četiri kore.



Izvor: http://www.kolaci.biz/
Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian