Open top menu
ponedjeljak, 16. lipnja 2014.



Sastojci

Za šerbet (sirup,agdu…)

 1 kg šećera
  0,5 l.vode
  1 manji limun

Za testo:

 0,5 l.  vode
1 k.š. (kafena šoljica od 1 dl)  šećera
1 k.š. ulja


500 g oštrog brašna
5 jaja
malo soli za mućenje jaja

Za prženje
 1 l.ulja

Priprema
1
(Sastojci su dati za jednu a ja pravila dve mere!)!!
2
Brašno i jaja zagrejani na sobnoj temperaturi.
———————————————————-
3
Prethodnog dana skuvati šerbet.
4
Staviti šećer i vodu da provri(pokriti šerpu da to bude čim pre).Dodati onda nasečen limun na kolutiće i na tišoj vatri(da vri u šerpi),pokriveno opet, neka se kuva neko vreme dok se kolutići limuna ne zastakle.
Ohladiti i staviti u frižider.Treba da bude ledeno hladan.
5
Testo :
6
Vodu,šećer i ulje(isto u pokrivenoj šerpi)neka provri.Tada usuti prosejano oštro brašno.Mešati lepo varjačom da se što više brašna izmeša i upari sa vrelom vodom.
Skloniti onda sa vrele ringle i mikserom(*) sa nastavcima za testo na manjoj brzini(jer ‘oće da lete grumenčići testa)mešati i mešati….da se cela masa što može više sjedini .(A to ide lakše i lepše je testo posle kad je onako najvrelije zamešeno).
7
Onda, isipati testo na sto i mesiti rukama(dovoljno se ohladilo da možete da mesite),dok se ne ohladi da bude mlako .
8
Umutiti mikserom(sad, nastavci za krem, je l’ tako? :) )cela jaja sa malo soli.
9
Prebaciti testo u vanglicu, napraviti rupu u sredini i iz dva puta dodati ona umućena jaja(**) i isto, nastavcima za testo, sve leeepo izmešati da testo liči kao na neki gusti krem ! (Krenuti od manje brzine da vam se ne razlete grumenčići testa i kaša od jaja, a posle postepeno povećavati).
10
Testom puniti špric i pržiti tulumbe na vrelom ulju .
11
Pržene tulumbe vaditi direktno u ‘ladan šerbet .Neka stoje u njemu dok vi istiskate novu turu tulumbi da se prže i ponovo napunite špric.Onda izvadite tulumbe na pleh a šerpu sa šerbetom vratite u frižider da se opet dobro ohladi za sledeću turu tulumbi.


12
Ispržene i spremne za krkanje ! :)))
13



Hm...Mojoj majci (dijabetičaru)se prijele tulumbe  i napravila sam joj.Ali,brašno nije dobro(ustvari,sad je super kako je pre bilo loše),pa nisu dobro narasle.Odma' sam videla. A posle sam se degustatorskom metodom uverila u to.

Uglavnom,kad brašno nije dobro,tulumbe su ovako tanje...ne piju ni sirup kako treba(dobre tulumbe upiju sve do poslednje kapi  a kad nisu,ostane debela trećina sirupa ,,nepopijena''
),vidite i da je boja neravnomerna;neće ni da se okreću da lepo isprže.
Nisu za bacanje,ukusne su da se jedu(liče na debele čurose) ali  definitivno nisu kako treba da budu.
Posluživanje

(*)Još prošlog puta jedna učesnica-makedonka(a ja zaboravih ko to beše! :( )je napisala da ona i u ovoj fazi koristi mikser.Hvala joj velika na tome!!
Po,,staroj’’(ručnoj metodi)trebalo je sve propisno šureći dlanove da se potrudiš da dobro umesiš testo a sa mikserom to ide začas!! Još je testo lepše i dvaput mekše i elastičnije.
(**)Isto po staroj metodi….trebalo je jedno po jedno dodavati jaja, a između da ti oči ispadnu dok ih umesiš u testo.Sad sam umućena jaja iz dva puta usula u testo(prošli put sam iz 5-6 puta)i ništa mu nije ‘falilo a uštedela vremena

Izvor: coolinarika.com
Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian