Open top menu
četvrtak, 3. srpnja 2014.


Vjerovatno ste i vi probali da napravite tiramisu koji ima divan ukus, ali čiji izgled i prezentacija i ne ispadnu baš najbolje: tiramisu je obično težak za servirati zbog svoje mekane strukture i vječitog problema vađenja ovog inače klasičnog dezerta iz zdjele u kojoj ste ga napravili.

Ovaj tiramisu ima sve: izvrstan izgled, lakoću serviranja, božanstven ukus i dramatično iznenađenje pri prezentaciji na stolu. Probajte i sami.

Sastojci:

Za mascarpone kremu //
8 pasterizovanih žumanjaka
150 g šećera u prahu
500 g marcarpone sira
2,5 dl slatkog vrhnja
30 g šećera u prahu

Za mješavinu od kafe i likera //
2,5 dl malo jače kuhane kafe
4 kašike Kahlua likera od kafe
1 dl mlijeka
2 kašike šećera

Još je potrebno //
400 g Savoiardi Lady Fingers (piškote)
150 g čokolade za kuhanje
1 kašika kakaoa
2 kašike mlijeka



Priprema:

Mascarpone krema // Mikserom umutite žumanjke (koje ste ranije izvadili iz frižidera) nekoliko minuta, onda dodajte 50 g šećera u prahu i nastavite mutiti. Nakon 2 minute dodajte još 50 g šećera, nastavite mutiti, dodajte ostatak šećera i mutite još 3-4 minute, dok ne dobijete gustu i pjenastu kremu.
Umutite slatko vrhnje sa 30 g šećera u prahu u čvrst šlag.
U zdjelu stavite mascarpone sir (koji ste prethodno ranije izvadili iz frižidera), umutite ga ručnom mješalicom dok se ne izjednači, a zatim dodajte, malo po malo, umućene kreme od žumanjaka u sir i miješajte velikom kašikom za kreme. Kada ste dobili ujednačenu masu, dodajte malo po malo i umućeni šlag. Krema je spremna.

Kafu, Kahlua liker (ili ako nemate, može i Grand Marnier), mlijeko i šećer pomiješajte.
U okruglu formu za torte (dijametra 26 cm) poredajte piškote po ivici forme, nakon što ste ih skratili sa jedne strane, za od prilike jednu trećinu, tako da piškote možete redati, postavljajući ih na odrezanu, ravnu stranu.

Sada redajte piškote po dnu forme, ali ove piškote umočite prvo u mješavinu kafe i likera sa obadvije strane. Umočite svaku piškotu samo na kratko (nemojte ih zadržavati u kafi), kako se ne bi puno nakvasile i time raspadale. Tek toliko da upiju malo tekućine sa obadvije strane – odmah ih dignite i redajte po dnu forme za torte.

Kada ste poredali prvi sloj piškota, u sredinu forme postavite okrugli cilinder, koji je šupalj sa obje strane (to može da bude kalup za kolače ili nešto slično dijametra 2-3 cm).

Sada prelijte pola pripremljene mascarpone kreme (okolo cilindra) i poravnajte je. Pospite kremu sa 20 g narendane čokolade. Zatim umačite i redajte drugi sloj piškota sve dok ne popunite svu površinu oko cilindra. Prespite drugom polovinom mascarpone kreme i pospite sa 20 g narendane čokolade.

U sredinu cilindra ubacite jednu na komadiće izrezanu piškotu i malo čokolade nasjeckane na komadiće.

Ovako pripremljen tiramisu zamotajte u foliju (ili stavite u zvono za torte) i ostavite u frižideru da prenoći. Tiramisu se uvijek priprema dan prije serviranja.

Serviranje // Rastopite u dvije kašike toplog mlijeka 100 g čokolade i ostavite je da se malo ohladi. Lagano izvucite cilinder iz sredine tiramisua, uklonite vanjski obruč forme za torte, te tiramisu pospite sa kašikom prosijanog kakao. Sada u šuplju sredinu uspite rastopljene čokolade do pola, a ostatak možete sipati pred gostima na stolu. Preostalu čokoladu servirajte u zdjelicu tako da gosti sami po želji mogu da pospu još čokolade po dezertu.

(kvalizalogaj.com)
Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian