Open top menu
petak, 19. rujna 2014.

brzi kroasani

 Ovako ih pravi moja mama. Neki prestižni pekar bi verovatno rekao da to i nisu kroasani, već obične kiflice, koje samo izgledom podsećaju na kroasane i - uglavnom bi bio u pravu. Kod "pravih" kroasana, koje sam imala prilike samo da gledam na slikama, svaki navoj se sastoji od bezbroj slojeva. Analizirala sam razne recepte na netu, gde je princip izrade nešto drugačiji nego ovde. Zapravo, po tim uputstvima kroasani se prave tri dana, što bi, između ostalog, trebalo da doprinese formiranju ogromnog broja čuvenih slojeva. Međutim, ipak sam odlučila da ispoštujem hronološki red i prvo objavim recept za ove "naše" kroasančiće, jer bili oni "pravi" ili ne - izuzetni su! I kod njih su navoji slojeviti (naravno, ne u tolikoj meri kao kod onih "profi"), spolja imaju tanku, divnu, hrskavu koricu, a unutra su meki, pufnasti i lagani kao paučina. I svakako su neuporedivo lepši od svakog kroasana sa kojim sam se susrela u  našim pekarama. 

 

Sastojci:

 

 

Testo:


250ml mleka
250ml vode
40g svežeg kvasca
2 kašike šećera
100ml ulja
cca 800g brašna
2 kašikice soli

 

 

 

Ostalo:


250g hladnog, stvrdnutog margarina
malo mleka i soli

 

 

Postupak:

  1. Pomešati mleko i vodu, ugrejati da bude mlako, pa sipati u posudu za mešenje testa. Dodati izmrvljeni kvasac i šećer, pa sačekati da kvasac nadođe.
  2. Dalje dodati ulje i malo brašna pomešanog sa solju, pa meseći dodati i ostatak brašna. Umesiti glatko, kompaktno testo koje se odvaja od zidova suda, pa ga istresti na nabrašnavljenu radnu površinu.  
  3. Podeliti testo na dva jednaka dela i oblikovati dve okrugle jufkice. Obe jufkice podeliti na pet delova, pa od svakog dela opet oblikovati okruglu jufkicu, tako da ih ukupno bude deset. 
    brzi kroasani
  4. Podeliti margarin na osam jednakih delova. Jufkice oklagijom razvijati na veličinu manjeg tanjira i po pet ih složiti jednu na drugu, a između susednih rendati hladan margarin. Na gornju, petu jufkicu, ne rendati margarin. Treba, dakle, da dobijete dve hrpe od po pet naslaganih jufkica.  
    brzi kroasani
    brzi kroasani recept
    brzi kroasani recept
  5. Prvu hrpu jufkica staviti na blago nabrašnavljenu radnu površinu, lagano je posuti brašnom, pa je rastanjiti oklagijom u krug, na debljinu od oko 1cm. Točkićem za sečenje pizze ili oštrim nožem, krug izrezati na šesnaest delova, pa motati kroasane i slagati ih na pleh obložen papirom za pečenje. Već sad, na nepečenom kroasanu, posmatrajući ga sa strane, možete da vidite kako je testo lisnato.  
    brzi kroasani recept
  6. Isto postupiti sa drugom hrpom jufkica.
  7. Kada su svi kroasani složeni, uključiti rernu da se ugreje na 220°C. Ovo je istovremeno i jedini put kad testo, odnosno sad već kroasane, ostavljate da odmaraju, odnosno kisnu.
  8. Neposredno pre pečenja, kroasane pomoću četkice premazati hladnim mlekom i posuti solju. Peći u zagrejanoj rerni 15ak min. da lepo porumene, narastu i razlistaju se.  
  9. Pečene ostaviti da se malo prohlade. Ne pokrivati ih, da se ne bi uparila gornja, hrskava korica i prestala da bude hrskava. Služiti tople i uživati u punoći ukusa, mekoći sredine i hrskavosti spoljašnjosti :)  


Napomena: pogodno za lacto vegetarijansku ishranu. Ukoliko mleko zamenite vodom, dobićete posne kroasane, takođe pogodne za vegansku ishranu.

Izvor: http://imehrane.blogspot.com/
Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian