Open top menu
subota, 13. rujna 2014.

Krompir u svim oblicima i na sve načine jako volim i dugo sam tražila dobar recept za knedle. Probala sam ih par puta napraviti, ali nikad nisam bila potpuno zadovoljna, falio mi je uvijek onaj WOW-efekat. Pošto sam isprobala već dosta recepata od Johanna Lafera i uvijek bila prezadovoljna, tako me ni ovaj nije razočarao. Ovo su najljepše knedle od krompira koje sam ikada napravila i jela. Nadam se da će još nekoga usrećiti kao mene. Predstavljam vam dvije verzije, slatku i slanu, obje sam isprobala i divne su!

 

Sastojci

  Za knedle:
     900 g krumpira
     3 žumanjka
      prstohvat soli
     75 g Gussnela
     50 g rastopljenog maslaca
  Za slatku verziju:
     2 žličice šećera u prahu
     1 štapić vanilije
     3 vrećice Vanilin šećera
  Za umak od šljiva:
     500 g šljiva
     70-100 g šećera
     200 ml crnog vina
     1 Vanilin šećer
     1 štapić cimeta
     1 žlica Gussnela
  Za posluživanje:
     100 g maslaca
     80 g Krušnih mrvica
     1 žlica šećera
     3 Vanilin šećera
     1 žlica cimeta      



Priprema


    1.
    Krumpir operite i skuhajte u ljusci. Kuhane krumpire ogulite i posložite u vatrostalnu posudu.
    2.
    Stavite u zagrijanu pećnicu na 150 °C (koju potom isključite) i pustite 15-ak minuta da se ''isparavaju''. Ovaj dio pomaže da krumpir izgubi što više tekućine koju je pokupio tijekom kuhanja, što čini knedle rastresitima.
    3.
    Zatim krumpir izvadite i protisnite kroz prešu krumpira. Ako je nemate, koristite običnu spravu za gnječenje krumpira (ali radite jedan po jedan krumpir, ne sve odjednom), ne smije biti komadića, pire mora biti jednoličan i kremast.
    4.
    Žumanjke lagano razmutite i dodajte pireu. Zatim posolite te dodajte prosijani Gussnel i rastopljeni maslac. Sve temeljito izmiješajte da se dobije jednolična smjesa. U ovom dijelu ovisno o verziji koju radite dodajte i dodatne sastojke. Za slatke šećer, vaniliju i vanilin šećer, a za slane sol i muškatni orašćić.
    5.
    Dobiveno tijesto prebacite na pobrašnjenu radnu površinu i oblikujte valjak debljine otprilike 5 cm. Nožem podijelite na 14 komada.
    6.
    Vlažnim rukama oblikujte kuglice.
    7.
    U veću posudu stavite vodu da zakipi, spustite jednu po jednu knedlu (prvo pola, pa onda drugu polovicu, ne sve odjednom) i smanjite temperaturu. Voda ne smije jako kuhati, već lagano ključati. Kuhati 10-15 minuta, a gotove su kad isplivaju na površinu.
    8.
    Kuhane knedle izvadite šupljikavom žlicom i slažite na pladanj. Ovisno o namjeni, servirajte u slatkoj ili slanoj verziji.
 
Umak od šljiva:
    1.
    Šljive operite, očistite od koštica i ostavite u polovicama. Šećer stavite u posudu s debljim dnom i zagrijavajte da se napravi karamel. Zalijte vinom ili sokom od višanja.
    2.
    Miješajte da se šećer potpuno otopi. Dodajte vanilin šećer, cimet i šljive. Sve zajedno kuhajte oko 5 minuta.
    3.
    Cimet izvadite, a Gussnel razmutite u malo hladne vode te dodajte umaku. Kratko miješajte dok se umak ne zgusne.
    4.
    Za slatke knedle možete ih umiješati u popečene krušne mrvice. Potrebno je rastopiti maslac u tavi, dodati krušne mrvice, šećer, vanilin šećer i cimet. Miješajte dok mrvice ne dobiju zlatnu boju.



Izvor: coolinarika.com
Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian