Open top menu
petak, 12. rujna 2014.

Pravila sam vafle po običnom receptu, bez kvasca i bez krupnog šećera ali to je nešto sasvim drugo od ovog recepta!


Sastojci

    Mere su u šoljama od 2,5 dl
     paketić suvog kvasca (2 i po kašičice instant Flajšman kvasca)
     1/3 šolje toplog mleka
     1 kašičica šećera
     prstohvat soli
     2 šolje brašna
     3 jaja na sobnoj temperaturi
     1/4 šolje putera na sobnoj temperaturi (60 grama) ili ulna
     1/4 šolje mleka
     1 kašika esencije od vanile
     1/2 šolje KRUPNOG ŠEĆERA



Priprema


    1.
    Umešati kvasac, kašičicu šećera i toplo mleko (nikako NE vrijuće) i ostaviti 15 minta, da se kvasac aktivira.
    Dodati brašno i so i polako sve mešati kutlačom. Dodati jaja, jedno po jedno, puter (ulje), mleko i vanilu i sve sjediniti.
    Ostaviti testo pokriveno na toploj sobnoj temperaturi, dok se ne udvostruči u veličini (oko 1 sat).
    2.
    Tek tada umesiti KRUPNI ŠEĆER. Kašikom odvajati testo za presu (veličina zavisi od veličine prese za vafle) i peći dok ne porumeni.
    KRUPNI ŠEĆER će se karamelizovati i daće specijalni dodatni ukus, a malo će ga ostati i za ''krckanje''  
    3.
    U zatvorenoj posudi mogu da stoje i po nedelju dana i odlični su kad se malo podgreju u rerni ili tosteru.
    Jesti vruće i uživati maksimalno!
    4.
    P.S. Postoji nekoliko vrsta vaflova čak i u Belgiji. Briselski vafli su drugačiji a ovaj recept je iz mesta Liège (izgovara se Ljeež) gde su, navodno, vaflovi izmišljeni, još u srednjem veku.




Izvor: coolinarika.com
Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian