SASTOJCI :
350 ml mlake vode,
1 kašičica soli,
5oo gr mekog brašna,
3 pune kašike masti,
35o gr sira.
PRIPREMA :
U posudu staviti brašno i so pa nalivajte po malo vode i mesite. Ova
količina vode bi trebala biti dovoljna da se umesi fino, glatko testo.
Istresti ga na nabrašnavljenu radnu površinu, podeliti na dva jednaka
dela i od svakog oblikovati okruglu jufkicu. Ostavite ih da odstoje oko
20 minuta pokrivene krpom. Mast otopite i zagrejte, neka bude topla. Na
sredinu rastanjene jufke staviti, naopako okrenutu, činijicu ili
tanjirić. Oko činijice, testo "zrakasto" iseći na 1o-15 delova, tako da u
sredini ostane krug.
Kada
ste isekli latice uklonite posudu pa uzmite otopljenu i zagrejanu mast i
stavite jednu kašiku masti u sredinu, gde je bila posuda, namažite i
preklopite jednu laticu, lepo je rasporedite po krugu. nanesite opet
kašiku masti, namažite i preklopite drugu laticu. Tako uradite sa svim
laticama. Okruglu tepsiju namažite sa mašću. Prvu koru, na
nabrašnavljenoj podlozi pomoću oklagije, rastanjiti na
veličinu tepsije i odmah je prebaciti u tepsiju. Kora će biti divna i
vazdušasta. Posuti izmrvljeni sir. Isti postupak je i sa drugom jufkim.
Nju stavite preko sira.Isecite u kvadrate. Dok pripremate drugu jufku
uključite rernu da se zagreje na 220 stepeni. Isečene kvadrate još
premažite mašću. Peče se otprilike 30 minuta, dok fino ne porumeni.
Pečenu katmer pitu ostavite poklopljenu krpom da odstoji 5 minuta pa poslužite.