Open top menu
subota, 21. veljače 2015.

Dovoljno je da zbog loših navika usporite razgradnju kalorija i brzo vam prijeti debljanje. Evo koje biste pogreške trebali izbjeći, kako bi vam metabolizam radio punom parom:



1. Vaša hrana nije dovoljno ‘jaka’
Ako niste sigurni je li vam nešto preblago, slobodno dodajte ljuti umak. Naime najnovije istraživanje objavljeno u časopisu ‘Appetite’ pokazalo je da su ljudi koji su dodavali ljute papričice u večeru redovito jeli do 30% manje i brže se osjećali sitima od osoba koje to nisu učinile.
Čili papričice sadrže kapsaicin, koji može ubrzati metabolizam kontrolirajući otpuštanje hormona koji utječu na regulaciju apetita, ali i može povećati razinu hormona stresa koji smanjuju potrebu za jelom.
2. Puno sjedite
Nije nimalo čudno da vam sjedenje pred računalom na poslu ili televizorom navečer kod kuće može donijeti poneki kilogram viška. No čak i kod aktivnih muškaraca koji su vježbali, ali i provodili po tri ili više sati sjedeći, povećavala se za 74% šansa da obole od metaboličkog sindroma – skupine rizičnih čimbenika za dijabetes i srčano-žilna oboljenja, što uključuje pretilost, visoki krvni tlak i povišeni kolesterol; za razliku od muškaraca koji su sjedeći provodili manje od dva sata dnevno.
Razlog tome krije se u činjenici da mišići ne trebaju puno raditi, pa se razgrađuje manje masti. Isto tako, produljeno sjedenje može dovesti do slabe osjetljivosti na inzulin.


3. Ne perete namirnice
Prije nego što zagrizete tu sočnu jabuku, razmislite jeste li je dovoljno dobro oprali prije toga?! Jedno istraživanje iz 2012. godine o onečišćivačima iz okoliša, kao što su pesticidi koji se redovito koriste pri uzgoju voća i povrća, dokazalo je njihovu povezanost s pretilošću i metaboličkim sindromom.
Istražitelji su u kontroliranim laboratorijskim uvjetima otkrili da se ti onečišćivači kriju u masnom tkivu gdje mogu uzrokovati upalne procese i utjecati na metabolizam. Kupujte organsku hranu kad god možete i uvijek odstranite oštećene dijelove, te dobro operite namirnice pod vodom iz pipe.
4. Ponekad izbjegnete pranje ruku
Istraživači Pennington biomedicinskog istraživačkog centra na Sveučilištu u Louisiani otkrili su povezanost između uobičajenog dišnog virusa nazvanog adenovirus-36 i pretilosti, jer virus pretvara matične stanice u masne.
Kako biste izbjegli rizik od ove strašne infekcije, radite ono što su vas roditelji uvijek učili i redovito perite ruke, što je nešto što, prema istraživanjima, ispravno čini tek 5% ljudi.


Izvor: net.hr

Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian