Open top menu
ponedjeljak, 16. veljače 2015.

Veoma bogata I kremasta torta koju je Milica objavila na coolinarici. Iako ne izgleda velika ipak je veoma izdrasna I zasigurno ce biti jedna od mojih omiljenih torti.



Za kore:
3 x 5 bjelanca
3 x 10 kasika secera u prahu
3 x 5 kasika mljevenih oraha
3 x 2 kasika brasna
Za krem:
1 litar mlijeka
15 zumanaca
10 kasika secera
9 kasika brasna
250 gr secera u prahu
250 gr margarina/maslaca
150 gr mljevenih oraha
malo mlijeka da se popare orasi
200 gr cokolade
3 kesice slag krema od vanile
200 ml mlijeka ili kisele vode za slag krem
Priprema
Napraviti 3 korice od po 5 belanaca, 10 kasika secera u prahu, 5 kasika oraha i 2 kasike
brasna. Brasno i orahe pomesati i lagano varjacom umesati u umucene belance. Peci na
180 stepeni oko 25 minuta svaku koru. Kad su pecene pokriti ih krpom dok spremate
krem.



Originalni recept:

Krem : 7 zumanaca pomesati sa 10 kasika secera i 9 kasika brasna i skuvati krem u 1l
mleka.

Umutiti 8 zumanaca sa 250g prah secera. Posebno umutiti 250g margarina, pa izmesati
sa umucenim zumancima i sve izjednaciti sa ohadjeniim kremom.

Varijacija: Ja sam kuhala svih 15 zumanaca u kremu, dodala prah secer takodje. Kad se krema samo malo ohladila, tako da objasnim negdje na pola :) dodavala sam kockicu po kockicu putera u kremu dok se nije sjedinio sa kremom, nastavljajuci miksati narednih 5-6 minuta da se krema brze ohladi. Poluohladjenu kremu sam ostavila u frizider do upotrebe. 

1/3 fila izdvojiti i dodati 150g oraha poparenih mlijekom (potrebno je malo mlijeka da
bude kasasto). U preostale 2/3 fila dodati 200g otopljene cokolade na skroz slaboj vatri.

Umutiti 3 slag krema od vanile sa mlijekom ili kiselom vodom i filovati: kora, slag, crni
fil, kora, slag, beli fil, kora, slag, crni fil. Staviti slag po ivicama. Ja stavljam crni fil jer
ga ima najvise.

Za dekoraciju sam skuhala 1 kasiku slkrobnog brasna sa 1.5 dl vrhnja za kuhanje i 4 kasike secera. Kad se poluohladilo prekrila sam folijom i osavila u frizider do upotrebe. Prije pravljenja kreme za dekoracije stavila sam zdjelu i zicu za mikser u frizider 10tak ili vise minuta i potom umutila vrhnje za kuhanje (punomasno), ne previse da se pretvori u puter, nego tek toliko da postane cvrsto  i potom dodavala kasiku po kasiku skuhanog skroba. U sve to sam dodala kasiku kakaa i nastavila miksati dok nisam dobila cvrstu kremu. Ukrasila zvjezdastim nastavkom. _



Izvor: mytaste.hr
Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian