Open top menu
nedjelja, 8. ožujka 2015.


Sastojci :

3  glavice crnog luka srednje veličine
 200 gr. mlevenog junećeg mesa
200 gr. mlevenog svinjskog mesa
oko 300-400 ml ulja ( jeste, mnogo je, ali kore se dodatno ne prelivaju uljem, odnosno, koristi se isto ulje)
2 kašičice soli ( stvarno minimum da pita ne bude otužna )
 1/2 kašičice bibera
3 jajeta
200 ml. mleka
200 ml. kisele vode
 500. gr. gotovih kora za pitu ( a neće se niko ljutiti ako ih razvijete sami :-) )



Priprema :

Na ulju propržite sitno seckan luk dok omekša i lepo pusti miris, onda dodate meso i propržite i njega pa tek onda dodate so i biber. To se prži-dinsta nekih pola sata, da meso bude potpuno gotovo, i meša se sve vreme. Kad je kako treba, skinete sa vatre.
Nauljite pravougaoni pleh pa stavite koru, prelijete je uljem od prženja mesa, pa tako poređate 5 kora sa uljem preko svake. Na petu ide deo fila, pa opet jedna prazna, koja je samo polivena uljem, i tako filujete svaku drugu koru dok imate fila. Na kraju ostaje još nekoliko kora koje se preliju uljem i slože bez fila. Kada se završeno slaganje, isečete pitu na parčiće po želji.
Rernu uključite na 220 pa spremite preliv. Umutite žicom 3 jajeta pa dodate mleko pa kiselu vodu, i prelijete pitu, treba da bude sasvim potopljena u preliv. Onda je ostavite dok se rerna ne ugreje sasvim, još nekih 15 minuta.
Peče se, u zavisnosti od rerne pola sata- 35 minuta, kad lepo porumeni, poraste i počne da miriše.
 Kad se malo prohladi isečete je opet, najlepša je mlaka, dobra je i hladna a topla je prilično teška i samo iskusni mogu tako da je jedu :-)
Kalorična- svakako, ali i ukusna za svaku kaloriju



Izvor: coolinarika.com
Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian