Sastojci
Broj osoba:
6 osoba
Tijesto
50 dag brašna
25 dag omekšalog margarina
1 jušnu žlicu kiselog vrhnja ili jogorta
1 jaje
1 žutanjak
3 jušne žlice šećera
prstohvat soli
1 dl mlijeka
4 dag svježeg kvasca ili vrećica suhog
1 dl ulja
Nadjev
1 kg jabuka (6 srednjih)
5 jušnih žlica šećera
5 jušnih žlica krušnih mrvica
5 jušnih žlica grožđica
2 jušne žlice ruma
1 vanilin šećer
1 žličicu cimeta
2 jušne žlice krušnih mrvica za posip (po potrebi)
po želji šećer u prahu za posipanje
Priprema
1
Kvasac razmrviti sa malo šećera i brašna i mlakog mlijeka pa ga pustiti na toplom da se digne.
2
Omekšali margarin promiješati sa brašnom da se dobro smrvi pa umiješati jaje, žutanjak, sol, šećer i kiselo vrhnje. Dodati dignuti kvasac te mijesiti da nastane glatko tijesto. Podijeliti na dva dijela i pustiti na toplom oko pola sata da tijesto malo naraste.
3
Pripremiti nadjev: očistiti jabuke i naribati ih. U jabuke dodati šećer, vanilin šećer, grožđice, krušne mrvice, rum i cimet pa dobro promiješati. Ukoliko je potrebno dodati još mrvica – to ovisi koliko su jabuke sočne.
4
Dignuto tijesto razvaljati, pripaziti na dužinu tepsije, te namazati sa uljem i samo malo posuti, tanki sloj krušnih mrvica pa namazati polovinom nadjeva. Po nadjevu također samo malo posuti krušnim mrvicama pa zarolati lagano u roladu (ne stiskati da tijesto prilikom pečenja ne pukne) i staviti u tepsiju. Isto tako napraviti još jednu štrudlu.
5
Pripremljene šrudle pokriti da se malo dignu za vrijeme dok se ugrije pećnica.
6
Pećnicu uključiti na 180-190 st.C.
7
Kad je pećnica ugrijana, štrudle namazati uljem sa svih strana i staviti peći cca 45 minuta. Gotove lagano poprskati vodom te pokriti krpom i ručnikom ili dekicom za vrijeme dok se hlade. Možete ga posuti šećerom u prahu.
Izvor: coolinarika.com
Izvor: coolinarika.com