Lagana torta za sve ljubitelje čokolade i kafe sa puno
krema, krckavim grilijasom i koricama.
Sastojci
Za korice:
5 bjelanaca
250 g secera
1 kasika
brasna
1 kasika
sirceta ili limunovog soka
Za osnovni krem
1 l mlijeka
5 zumanaca
9 kasika
secera
9 kasika
brasna/gustina
2 kesice
vanilin secera
250 g maslaca
Za cokoladni
krem
150 g cokolade
150 g
grilijasa od oraha ili lesnika
Za cappuccino
krem
1 kesica
cappuccina
150 g sitno
seckane cokolade
Dekoracija
300 g slag
pjene
2 kasicice nes
kafe
listici od
cokolade za ukrasavanje
Priprema
Umutiti penu od
belanaca, dodati secer, brasno i kasiku sirceta.
Sipati u dresir
kesu i na velikom plehu (30×40 cm) oblozenom masnim papirom, istisnuti trake od
umucenih belanaca, ili smesu samo lepo poravnati po celom plehu.
Osusiti beze
koricu na 125 C oko 1 – 1, 5 sat.
U medjuvremenu
pripremiti krem. Umutiti zumanaca sa secerom, brasnom (4, 5 kasike brasna i 4,
5 kasike gustina) i malo hladnog mleka.
Preostalo mleko
staviti da provri, pa skuvati krem od umucenih zumanaca.
Ohladiti i
izmiksati sa maslacem i margarinom.
Podeliti smesu
na dva dela, pa u jedan dodati rastopljenu cokoladu i usitnjeni grilijas.
U drugi deo
smese staviti kesicu cappuccina i sitno seckanu cokoladu kao za stracciatelu.
Beze koricu
preseci na pola, i filovati najpre cokoladnom kremom sa grilijasom.
Staviti drugu
koricu i premazati cappuccino kremom.
Na kraju
umutiti slag penu sa mlekom ili vodom, dodati nes kafu koju smo razmutili u
malo vode i premazati celu tortu.
Ukrasiti listicima
bijele i crne cokolade.
Dobro ohladiti
pre serviranja.
Za grilijas je
potrebno rastopiti 75 g secera kao karamel i dodati 75 g ljesnika ili oraha.
Sipati na nauljeni tanjir, a kad se ohladi usitniti u avanu.
(CURE.BA)