Sastojci:
250 g pirinča,
okruglog zrna
1 velika glavica sitno seckanog luka
1 velika šargarepa
4 čena belog luka
1 crvena paprika
1 žuta paprika
1 ljuti feferončić
250 g šampinjona
1 kašika peršuna
po potrebi voda ili povrtni temeljac
ulje za prženje povrća
Priprema:
1.U širu šerpu sa težim dnom, sipati nekoliko kašika ulja
( najbolje je ako se koristi puter ili maslinovo ulje ) i dodati sitno isečenu
veću glavicu crnog luka. Pržiti ga dok ne postane staklast, oko 5 minuta,
povremeno promešati. Dodati šargarepu, koju ste očistili,oprali i isekli na
malo krupnije kockice ( ja volim da vidim komade povrća ) te i nju propržiti
nekoliko minuta, šampinjone očistiti mokrim kuhinjskim papirom, i ako su manji
iseći ih na pola a ako su veći na četvrtine, dodati ih luku i pržiti 4- 5 minuta,dodati
paprike, koje ste očistili od žilica i semenki i isekli na kocke, te i njih
propržiti nekoliko minuta. Ja imam neke male crvene ljute papričice i njih
stavim umesto feferončića ali ih ne sečem, stavim ih cele, po želji ne morate
stavljati feferončić.
Na kraju dodati sitno sečen beli luk i sve zajedno
propržiti.
2.U povrće dodati pirinač
i propržiti ga vrlo kratko zajedno sa povrćem, mešajući.
Dodavati po malo vode ili povrtnog temeljca ( može i belo
vino ali samo prvi put, kuvati dok vino
ne ispari, posle dodavati temeljac ili vodu ) i kuvati ga dok pirinač ne
postane staklast i nemojte zaboraviti da ga češće promešate.
Kuvati ga na ovaj način dok pirinač ne omekša ali da ne
bude gnjecav, obično treba oko 15 do 20
minuta da se pirinač skuva.
3.Kada je rižoto gotov, sipati u tanjir,posuti seckanim
peršunom i poslužiti.
Ako ga spremate u vreme kad nije post,naribati parmezan
sir preko rižota, dok je vruć i poslužiti sa zelenom salatom.
4.Rižoto se obično priprema kao predjelo, mada je nama
bio ručak.Možete ga jesti kao prilog uz neko meso ili ribu ili kao samostalno
jelo.
5. Prijatno!!!!
Posluživanje
Kada kuvate rižoto kao prilog, dovoljno je 60 g pirinča
po osobi, kod nas je bio kompletan obrok i ostalo nam je da je mogla još jedna
osoba jesti... vi najbolje znate koliko vaši ukućani jedu.