Sastojci:
4 lista nori alge
250gpirinča
1 polovina većeg krastavca
1 kašikasusama
150g svežeg lososa
3 kašikekrem sira
150g ajberg salate
100 ml pirinčanog sirćeta
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
Priprema:
u suštini nije komplikovano ali je pipavo...
Prvo priprema
pirinča...
Pirinač se dobro opere i pere se dokle god je voda
bela...onda se stavi šolja pirinča sa dve šolje vode u šerpu i kuva se u polopljenoj šerpi dok voda
ne ispari i dok pirinač ne bude gotov. Po potrebi dodajte još vode, naravno. Da
bi se postigla lepljivost u jednoj čaši se pomeša sirće so i šećer i meša dok
se ne sjedine ova tri sastojka i time se prelije pirinač dok je vruć i promeša.
Videćete kako od sirćetne smese počne da se sjaji i postane jako lepljiv.
Pazite da ne preterate sa sirćetom jer njegov ukus ne bi trebalo da se oseća!
Dok se pirinač hladi možete da počnete da seckate
sastojke na trake i da propržite susam.
E, sad, ja znam da pravim samo ove dve vrste rolnica, maki,
sa norijem spolja, i california, sa norijem iznutra...
Za maki rolnicu se nori list postavi na drveni prostirku
koju ste obložili najlonskom folijom i po njemu se u tankom sloju rasporedi
pirinač, tako da se blago kroz njega vidi alga. Pirinčem baratajte vlažnim
rukama jer se u suprotnom ne odvaja od prstiju!
Deo alge koji će biti kraj rolnice ostavite neprekriven
pirinčem i mokrim prstom pređite preko njega jer će taj deo biti onaj koji
lepi. Kao lepak može da posluži wasabi ali lagano s njim, ja sam se jednom
ispalila i svi smo plakali...
Kada ste rasporedili pirinač ređajte sastojke kako vam se
čini najbolje...a kombinacija sastojaka je takođe po ukusu...može bukvalno šta
god...
E sad...uvijanje...dosta je realno da vam prvi put ne
uspe baš najbolje...a možda je najbolje
da pogledate neki tutorial na jutjubu, tako sam ja... suština je da se zavija
sa dosta jakim pritiskom, da se svi sastojci sabiju, ali da u isto vreme bude
ravnomerno. Nori alge, barem ove koje sam ja uspela da nabavim, treba što manje
dodirivati prstima jer počnu da se krune...ceo proces uvijanja se obavlja preko
prostirke.
I, kada ste napravili svoj mali rolat, uzmete najoštriji
nož koji imate u kući i još ga naoštrite i isečete svoj minuli rad na osam
delova...
California je možda i lakša za uvijanje...
List norija potpuno prekrijete pirinčem i nakon toga
susamom i okrenete list tako da deo sa pirinčem bude dole (logično). Ja volim
na ovaj rol da stavim krem sir pored svega, baš lepo ide. Tako da prvo namažem
to pa onda ređam ostalo i krećem sa zavijanjem po istom sistemu kao i prethodni
samo što se ovde pirinač baš lako zalepi. I isto na osam delova i to je to...
UZDRAVLJE!
Posluživanje
Servira se uz soja sos, wasabi i đumbir...
Izvor: http://www.coolinarika.com/