Torta, ta kraljica kolača, poslastica je kojoj tek
rijetki mogu odoljeti.
Neizostavan je desert svake svečanosti, od rođendana do
svadbi i raznih proslava.
Južna torta:
Sastojci za kremu
10 žumanjaka
30 dkg šećera
1 vanilin šećer
25 dkg maslaca
1 dcl ruma
40 dkg badema
½ l vrhnja za šlag
Za tortu:
kutija keksa petit beure
mlijeko
malo ruma za aromu
Priprema:
Izmiješati žumanjke, šećer, rum i vanilin šećer. Posebno
izraditi maslac i dodati ga u smjesu jaja i šećera.Dodati bademe, koje treba
oguliti, osušiti u pećnici i samljeti. Vrhnje za šlag ohladiti u dubinskom
najmanje 30 minuta i čvrsto istući, te dodati u kremu. U mlijeko dodati malo
ruma za aromu i u tu mješavinu natopiti kekse, koji se slažu u kalup za torte.
Na svaki red keksa nanijeti kremu, ukupno trebaju biti tri reda keksa, na vrhu završiti slojem kreme. Ostaviti tortu
u kalupu 12 sati u hladnjaku prije rezanja. Može se posuti s mljevenim bademima
ili sitno naribanom čokoladom.
(CURE.BA)