Ukus identičan knedlama sa šljivama, priprema mnogo jednostavnija i brža!
Sastojci:
200 gr prezli
1 l mlijeka
14 kašika šećera
13 kašika griza
70 gr margarina
1 jaje
Fil:
1 kg šljiva
3 kašike šećera
1 vanilin šećer
2 kašike džema od šljiva
Priprema:
Na ulju ispržiti prezle i 4 kašike šećera, pa ohladiti.
Mlijeko prokuhati, pa dodati griz pomiješan sa šećerom i malo mlijeka. Kuhati dok fil ne dobije gustinu, miješajući svo vrijeme.
Zatim dodati margarin, pa skloniti sa vatre. Dodati i umućeno 1 jaje. Sve dobro izmiksati.
Šljive očistiti i isjeći na četvrtine. Dodati im 3 kašike šećera, vanilin šećer, pa kratko dinstati. Dodati i džem od šljiva, pa skloniti sa vatre.
Nauljiti pleh pa staviti polovinu prezli. Na prezlu staviti polovinu smjese od griza, a na griz staviti fil sa šljivama. Preko fila staviti drugu polovinu smjese od griza, a na griz i drugu polovinu prezli.
Dobro ohladiti, pa rezati na kocke.
Izvor: http://www.kuvajmo-blogovski.com/