Open top menu
utorak, 15. travnja 2014.



Kolač gotovo u potpunosti sazdan od fila, ima samo jednu tanku, prhku koricu koja "pridržava" krem. Blagog je ukusa, koji je pojačan karamel prelivom. Dobro ohlađen neodoljivo podseća na sladoled.

 

 

Sastojci:

 

 

Korica:



225g brašna
150g margarina
75g šećera
1 kesica vanil šećera
50ml hladne vode

 

 

Čokoladni fil:



500ml sojinog mleka ili vode
4 kašike šećera
2 kesice vanil šećera
80g gustina
100g posne čokolade
100g margarina

 

 

"Sladoled" fil:



300ml biljne pavlake
100g sitno seckane ili krupno rendane posne čokolade
mrvice pečene korice

 

 

Karamel sirup:



200g šećera
100ml vode
25g margarina

 

 

Postupak:


  1.  Za koricu, u posudu za mešenje testa stavite brašno, šećer, vanil šećer i margarin razmekšan na sobnoj temperaturi, pa istrljajte smesu među dlanovima da se dobiju mrvice. Dodajte vodu, pa umesite glatko, kompaktno testo. Podelite testo na dva dela u odnosu 2:1, pa ga ostavite na 15ak min. u frižider.
  2. Veći deo testa, na komadu papira za pečenje, oklagijom razvaljajte u tanku koru pravougaonog oblika. Manji deo testa razvaljajte takođe tanko na papiru za pečenje, ali u bilo kakav oblik, jer ćete ovu koricu nakon što se ispeče odmah izmrviti. Ugrejte rernu na 200°C, pa pecite svaku koricu po nekoliko minuta, tako da ostanu svetle, a boju dobiju samo po ivicama. Ostavite korice da se ohlade, pa manju, nepravilnu, izmrvite sitno onoliko koliko to možete da postignete rukama i odložite sa strane. 
  3. Za čokoladni fil, sipajte 300ml sojinog mleka ili vode u šerpicu, dodajte šećer i vanil šećer, pa stavite na ringlu i zagrevajte dok ne provri. U međuvremenu, u zasebnoj posudici razmutite gustin sa preostalih 200ml sojinog mleka (ili vode) tako da smesa bude glatka, bez grudvica, potom je zakuvajte u vrijuće mleko uz stalno mešanje. Mešajte nekoliko minuta na ringli da se fil zgusne i postane gladak. Smaknite sa ringle, dodajte čokoladu izlomljenu na kockice, pa mešajte dok se čokolada sasvim ne istopi. Prekrijte površinu fila prozirnom folijom i ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu. 
  4. Ohlađenom filu dodajte margarin razmekšan na sobnoj temperaturi, pa sve penasto umutite. 
  5. Za "sladoled" fil, mikserom čvrsto umutite biljnu pavlaku, pa umešajte rendanu ili seckanu čokoladu i mrvice kore. 
  6. Na koricu ravnomerno nanesite čokoladni fil, pa ostavite u frižider na 15ak min. Potom nanesite i "sladoled" fil. Ostavite nafilovan kolač u frižideru najbolje preko noći, a najmanje 4h. 
  7. Kada se kolač stegao, isecite ga na kocke i poslažite na tacnu. Najbolje ga secite tako što ćete dug, tanak nož prvo umočiti u vrelu vodu, otresti višak vode sa noža, a zatim po kolaču praviti ravne rezove. Nakon svakog reza, nož obrišite papirnim ubrusom i ponovo ugrejte u vreloj vodi. Ovako ćete imati lep presek kolača. U suprotnom, fil od biljne pavlake će se "kruniti" kad budete sekli kolač.
  8. Tek kada ste ohlađen i stegnut kolač isekli na kocke i složili na tacnu, napravite karamel sirup. Karamelizujte šećer, zatim ga zalijte vodom (pazite da se ne opečete, jako će prskati!) i ostavite da ključa na laganoj vatri dok se sav karamelizovani šećer ne istopi i još koji minut duže. Sklonite karamel sa ringle, dodajte kockicu margarina, pa mešajte dok se margarin ne istopi. Procedite sve kroz metalnu cediljku da odstranite eventualno zaostale nerastopljene grudvice šećera i ostavite da se prohladi. 
  9. Karamel ne smete ohladiti do kraja, jer će se "skameniti", nećete moći da ga nanesete na kolač. Tako da, dok se hladi, povremeno ga promešajte, da proverite kakva je gustina, pa kad Vam se učini da je dovoljno gust da se zadrži na površini kolača, grabite karamel kašikicom i prelivajte po kockama. 
  10. Služite ohlađeno. 


Napomena: pogodno za vegansku ishranu, kao i za post na ulju. 

Izvor: http://imehrane.blogspot.com/
Floating Vertical Bar With Share Buttons widget by techiterian